310

310 kalite paslanmaz çelik, paslanmaz çelikler arasında ısıya ve yüksek sıcaklığa en dayanıklı malzemelerden birisidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4845 ya da X8CrNi25-21, UNS normuna göre ise S31000 olarak adlandırılmaktadır. 310 kalite düşük karbonlu yani 310S kalite olursa UNS S31008 olarak adlandırılmaktadır.

Çelik ürünler söz konusu olduğu zaman ısı ve sıcaklığın aşırı yüksek olduğu ortamlarda en yüksek dayanımı ortaya koyan çelik kalitesi 310’dur. 310 kalite paslanmaz çeliğin bileşenlerini meydana getiren krom ve nikel alaşımı, bu çeliğin aşırı yüksek ısı ortamlarında dahi paslanma direncinin olmasını sağlar. Oldukça yüksek bir ısı dayanımı olan 310 kalite paslanmaz çelik, 1100 derece sıcaklık şartlarında dahi sürekli kullanıma uygun bir yapıya sahiptir ve paslanmasız bir şekilde kullanılır. Uluslararası olarak sıklıkla yüksek ısı şartlarında yapılacak çalışmalarda tercih edilen 310 model ürünlerin toplam 3 farklı türü vardır. 310, 310 S ve 310 H olmak üzere farklı isimlerle anılan bu çeliklerin birbirleri arasındaki fark içeriklerindeki karbon oranıdır. 310 paslanmaz çelik karbon oranı %0.25’in altında, 310 S paslanmaz çelik karbon oranı %0.08’in altında ve 310 H paslanmaz çelik karbon oranı %0.04 ile %0.1 arasındadır.

310 grubundaki bu birbirinden karbon oranı ile ayrılan çeliklerin içeriklerindeki karbon oranı arttıkça korozyon direnci zayıflar ve kaynak işlemi yapılırken karbür görülmesi artar. Malzemede yer alan karbon miktarı artmaya başladığı zaman malzemenin korozyona karşı olan direnci de düşer. Ayrıca malzemenin kaynak yapılabilmesi için sunduğu imkan da azalır.

310 kalite paslanmaz çelik malzemenin üretim amacı yüksek sıcaklıklarda verim kaybetmeden ve deformasyon yaşanmadan çalışmanın sürdürülebilmesidir. Süreğen bir şekilde çalışma sıcaklığı 1100 derece sıcaklığa kadar yükselse dahi çalışma şartlarına dayanabilen bir malzemedir. Bu şekilde yüksek sıcağa karşı dirence sahip olan çelik malzemenin üretilebilmesi ve verim alınabilmesi, çeliğin bileşiminde homojen dağılım elde edilebilmesine bağlı olur. Yetersiz homojenlik korozyon direncini de zayıflatır. Bu yönden özenle ve homojen olarak üretilmemiş 310 model çeliğin sıcaklık direncinden yeterli performans alınamayabilir.

310 Kalite Paslanmaz Çeliğin Özellikleri

Korozyon Dayanımı: Sıcaklık hususunda oldukça güçlü bir karakteristiği olan 310 kalite paslanmaz çeliğin yüksek sıcaklıklarda dahi korozyon direncini koruduğu görülür. Bu çelik malzemenin korozyon ortaya çıkmaksızın çalışmasına devam edebileceği en yüksek sıcaklık ise 1100 derece olarak belirlenir. Mekanik Özellikler: Sıcak çalışma şartlarına karşı yüksek dirence sahip olan 310 kalite paslanmaz çelik, 1100 dereceye kadar mekanik özelliklerini korumaya devam eder. Dövülebilirliği: 310 kalite paslanmaz çelik dövülebilme yatkınlığı açısından ortalamanın biraz altındadır, şekillendirmeye pek elverişli olmasa da yeterli yumuşatmanın uygulanması halinde dövülmesi kolaylaşır. Kaynak Yapılabilme Özelliği: Kaynaklanabilirlik açısından 310 kalite paslanmaz çeliğin korozyon direnci iyidir. En iyi kaynaklanabilirlik standartlarını sağlayabilmek için en düşük karbon oranını içeren 310 H tercih edilebilir. İşlenebilme Özelliği: 310 kalite paslanmaz çelik işlenebilmek için yumuşatma tekniklerinden faydalanmaya ihtiyaç duyar.

310 Paslanmaz Kullanım Alanları

310 kalite paslanmaz çelik özellikle aşırı yüksek sıcak şartlarda işlem gerçekleştirilen ortamlara uygun bir malzemedir. Kimya, makine endüstrisi bu alanda en sık 310 kalite çeliği tercih eden alanlardır. Ayrıca cam sektöründe ve çeşitli aparatlarda yararlanılır. Bu kalitedeki paslanmaz çeliğin yine yaygın olarak kullanıldığı alanlardan birisi de madenler, ocaklar ve fırınlardır. 310 model malzemelerin yer aldığı herhangi bir şartta 1100°C nin geçilmemesi tavsiye edilir. 1100°C ürünlerin dayanım sınırıdır ve son sınıra ulaşılmayacak ısı derecelerinde devreye girmesi gerekir. Malzemenin sıcaklığa dayanım kapasitesi, bulunduğu ortam, malzemenin yüzeyinde gerçekleştirilen işleme göre farklılık gösterebilir.